lauantaina, toukokuuta 13, 2006

kun janota

Ollessani ensimäinen kevättä Suomessa, bussissa ihmeissani katselessani hoikka, puolikas blondi tyttöä kun tämä joi vesipullostaan vettä niin kumman nopesti ja pätkittäin kuin olisi ajattu takaa.
Samankaltaista tapausta näin jatkuvati kun kevät eteni ja keli vaan lämpeni kohti kesää.
"Mitä noita ihmisia vaivaa? Mistä niin kova janoa?" Kysyin suomaliselta kaveriltani. Hän selitti että yksi tärkeä selitys siihen on se hikoilessaan ruumis menettää paljon vettä nyt kesällä kun on kuuma ja nesten menetystä pitää korvata juomalla paljon vettä. "Eli jatkuvasti punnita itseään ja saman verran kun menttänyt painoa juoda vettä. " Ei sentän,..No .. tämän on vaikea selittää. Meillä kesällä kuuman, aurinoisen keskipäivällä ihmiset kävelevät jopa toistakymmentä kilometria tasangoissa eivätkä ottaneet mukanaan vettä. Sillä jopa kolme kuukautta peräkkäinen lämpötila 35-37 astetta lämmintä, eikä tuule lainkaan, (ilma ei liiku) todella ahdistava. Kun juodaan 5 tai 8 kuppilista(yli 1 litra) kuuma teetä ei juuri tulee janoa 4 tai 5 tuntia sen jälkeen. Toisalta ei tulee lisää painoa ollenkaan kun tehdään tarpeeksi ruumullista työtä. Sillä elimistö polttaa kaiken mitä syödään.
Lihava miestä pidetään rikkaana. Oletetaan näin että on lihonut kun hänen ei tarvitse paljon liikua samalla kun syö paljon hanhia ja sorsan lihaa ja rasvaista ruokaa!
Toki nykyään usein itsellä on mukana vesipullo varmuuden vuoksi mutta unohdan juoda.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

se, että varsinkin nuorettytöt kanniskelee vesipulloja mukana on kyllä jonkinlainen muoti-ilmiökin, eikä välttämättä vain janoon liittyvä asia. Tosin veden juominen tekee hyvää aineenvaihdunnalle ja iholle ja janokin lähtee.

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi emmi
Olen ehdottomasti sama mieltä kun sinä että "..veden juominen tekee hyvää aineenvaihdunnalle ja iholle ja janokin lähtee."
Siinä ympäristössä myös vaikka meidän vanhemmilla ei ollutkaan lukutaitoa mutta aina tarjosivat runsaasti vettä lapsilleen. Jopa siellä ollaan todella tarkka siinä että juodaan tuoretta, viileä ja puhdas vettä. Iäkkämmät ihmiset ovat sitä mieltä että "vedessä on elämä"! Aina kun joku saapu kylään saman tie tarjotaan hänelle viileä vettä kysymättä onko janoa vai ei. Mutta on tilanteita että ei voi kantaa mukaan vettä ja joutu olemaan joitakin tuntia ilman vettä. Ja kun on kuuma vaikka kokoajan juot vettä jano ei mene ohi vaan vatsa nouse, täyteen vettä.