keskiviikkona, joulukuuta 27, 2006

Rajaton Rakkaus

"Kotona. Rakkaus yli rajojen tarkoittaa, että jonkun on muutettava toiseen maahan." Maanantaina erälle ystävälle olin käymässä kun sattumalta tuli katsottua 10 viimeiset minuuttit ohjelmasta nimellä "rajaton rakkaus" 25.12.2006 klo 17:05 - 17:35 TV.
"Todellinen rakkaus ei tunne rajoja eri maiden, kulttuurien, uskontojen tai ikäryhmien välillä.Todellinen rakkaus tulee kun se on tullakseen - ja vie mukanaan."
Sen perustella mitä itse näin suosittelen sitä ja täytyy sanoa että mielestäni oli aivan upea ja ainutlaatuinen ohjelma mitä ikinä on
näytetty TV:sta. Sitä on jäljellä vielä muutama jakso ke 27.12, to 28.12, to 29.12, ma 1.1.2007 ja ti 2.1. Joten vielä ehditään nähdä jäljellä muut jaksot.
Olen ajattellut asiaa että joskus tiedotusvälineillä myös voi olla myös niin merkittävästi positiivinen vaikutus jos politiikka salli sen. Lähes jokainen suomalainen muistaa tarinan, jossa yhdysvaltalainen äiti joutuu salaa varastaa tyttärtän takaisin luokseen jostain aasian maasta. Epäilemättä tarinalla on todellinen perä, mutta sitä on niin monta versiota ja niin monella eri tavalla käännetty ja väännetty että on vaikea tietää miten meni todellesuudessa. Ja itse asiassa eräs suomalain ohjaaja teki dokumetin. Dokumentissä näytettiin perhettä, jossa osapuolet iranilainen isä ja yhdysvaltalainen äiti. Aikanaan kun iranin ja irakin välinen sota syttyi kyseinen äiti otti tytärtä mukaan yhdysvaltoihiin ja isä, joka oli lääkäri jäi kotimaassaan auttamaan oma kansansa lääkärinä sodassa. Ja nyt yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen isä halusi nähdä tytärtä, koska sen jälkeen kun perhe jäti hänet, enää hänellä ei ollut mahdollisuus tavata heitä. Samalla polittinen tilanne oli kiristynyt iranin ja yhdeysvaltojen välissä niin pahasti että isä ei voinut edes matkusta perhensä luo.
Dokumentissä haastateltiin oikeus tuorin, joka oli antanut avioeropäätöksen naiselle vaikka isä ei ollut läsnä ja omakotitalo ja muut perhen varallisuudet sille saiselle siirrettiin. Lopulta suomalainen ohjaaja täysin epäonnistui saamastaan yhteyttä isän ja tytären vaikka ikääntynyttä isä tuotiin Helsinkiin saakka. Toki edelleen saatta tapahtua niin että vaikkapa jostain muslimimaasta kotoisin isä vie pois lapset äidiltään. Mutta mielestäni länsimainen äiti on yhtä paljon syylinen jos näin käy lapsille. Kannata olla realistinen ja tajuissaan kun valitse puolisoa ja ottaa asiat vakavasti.
Kannata muista aina että on väärin mustamaalata. "Todellinen rakkaus ei tunne rajoja eri maiden, kulttuurien, uskontojen ..." eikä ihonvärin välillä.

tiistaina, joulukuuta 26, 2006

Naisten Toivekkaat Kasvot

Valokuvia Afghanistanilaisten naisten rohkeudesta. Toivotaan tällä versolle kasvua.

maanantaina, joulukuuta 25, 2006

Vielää Totuuden Jano

Vanhempamme kärsivät kovasti lukutaitomattomuutta. He oikein haaveilivat lasten päästyvän kouluikäiseksi ja laittaa kouluun oppimaan lukemaan ja kirjoittamaan, jotta saisivat kuulemaan ääntään kaupungin virkamiesten kuulihiin. Ja kenties helpottus elämään kunhän vanhemmat saisivat selvää minkälaisen kohtaloon heidät on tuomittu. Heti kun saimme selvää koulukirjan tekstistä niin isällä oli monta kertaa enemmän läksyjä kuin opettajalla. Kuitenkin tuli aikaa, jolloin enää kansa ei luottanut virkamiehiin, sen takia koulun tavoiteesta oli tullut enemmän kuin vain ymmärtää lasketun tuomioon paperin.
Silloin tilaa kirjojen rivien välit kävivät ahtaammaksi vallanpitäjille, joiden väliin mahtuisi salajuoni suunnitelmiä. Ja vastaavasti meille päivät kävivät vähiiksi, joiden valossa paljastettiin totuuksia. Lopulla tilanne kuin olisi hetkessä ritäytynyt niin käsistä että useammat vanhemmistä kun ehtivät paikalle olivät enää myöhässä ja verilöylyssä kentälle maanut nuorukaisen pojan/tytön opiskelija ruumis tai karkuun maasta, joita ei vieläkään tavattu. Viimeinen hyvästely jäi tekemättä.
Kulemma nyt on päiväiä/päivä jota kutsutaan jouluksi. Väliaikaisen muutos on ollut ilmeiseksi hiljaisessa kansan piirteessä sillä tavalla että tavallista ystävällisempiä ja jopa hymyä kasvoillaan.
Pari naapuria on toivottanut "hyvää joulua"! "kiitos", minä olen vastanut ystävälliseti en enempä. He odottivat minun vielä lisämään jotain muuta mutta, tuskinpä minä toitvottaisin samalla tavalla heille. Sentään minä tiedän miksi en viettää joulua mutta tietääko minun naapuri syy että miksi hän viettää?
Googlin kirjoitin hakusanaksi Christmas. Wikipedian sivuilla oli laajasti jutusta monilla kielillä tietoa. "Suomen kielen sana joulu on skandinaavinen lainasana ja tulee alun perin talvipäivänseisaus-juhlan nimestä." "Joulun taustalla ovat muiden perinteiden ohessa kaksi pakanallista talvipäivänseisaus-juhlaa, Yule ja Saturnalia. Talvipäivänseisausta on juhlittu ainakin 4 000 vuotta. Kun maanviljelys vaati vuodenaikojen huomioimista auringon mukaan, talvipäivänseisauksesta tuli yksi vuoden tärkeimmistä juhlista kevätpäiväntasauksen ohella."
Ja vielä jotain mieleenkiintoisempa joka on tämän ajan taustalla on Mithralaisuus.
" Mithralaisuus oli muinaisessa Lähi-idässä ja Rooman valtakunnassa vaikuttanut hellenistinen pelastususkonto, joka oli ensimmäisinä vuosisatoina ajanlaskun alun jälkeen kristinuskon pahin kilpailija. Mithralaisten palvonnnan kohde Mithra oli alun perin persialainen jumala, ja uskonto oli saanut vaikutteita mm. zarathustralaisuudesta."
"Kun Persian imperiumi kutistui, roomalaiset sotilaat levittivät Mithran palvontaa kaikkialle Roomaan."
Miksi minä en viettää joulua: Ensinäkin raamatun mukaan tiedän että ei varmasti Jesuus Kiristys ole syntynyt 25 jouluukuut ja toisesksi olkoon kaukana krititystä rinnastella Jumalan Ainosyntyinen pojan asemaa pakana jumalien juhliin! Tätä kirjaa nykyään löytyy meidän tavallisen kansan kielellä myös. Enää uskontovoimien lukkot ole tarpeeksi vahvoja piilottelemaan nämä kirjoitukset meidän silmistämme. Tai Taivallisen Herran tahto lopujen lopuksi menee läpi (aivan varmasti) ja voittaa kaikki muut niin lopuksi antaa meille terävä näköistä ymmärrystä.
Joskus joku on sanonut että ei kannata aina mieti jokaista asiaa, onko tässä mitään järkeä. Mielummin tässä niin julkisesti jätän väliin mielipiteeni tähän asiaan että "pitääkö" vai "ei ". Kannata olla varovainen eikä sanoa aina ääneen, mitä ajattele, kosak joskus jopa voi johtaa työttömyyden tässä yhteiskussa, jossa työpaikalla on tärkein rooli elämässä.
Silloin kun vanhemmat lähettivät meidät kouluun, tuskinpä heillä oli mielessä meistä tehdä kapinoitsijksi, jotka rintamaassa haastavat viisat valtiomiehet herrat.

lauantaina, joulukuuta 16, 2006

Arabialainen laulu

Diana Haddad(Diana Joseph Foad Haddad) arabialainen laulajatar syntynyt 1. lokakuu 1976 Libanonissa. Arabialainen musiiki on ollut yksi ehdottoman parhaimmista sen kulttuurin kavoista, joka valitettavsti jäänyt näkemättä monilta ihmisilta. Nauttikka hetken kaunotar Diana Haddadin laulusta nimellä mani mani.

perjantaina, joulukuuta 15, 2006

Totuuden Paljaat Varpaat

Kun tulin Suomeen lyhyt katsausella ympäristö, rakennukset ja ihmiset kaikki näytti niin täydelliseltä. Varman osittain olikin niin kuin olin todennyt mutta uskomukseni oli myös joutunut liioitteluun. Täälläkin on ihmistekohahmoia vaikka kuinka paljon, jotka eläävät kansan kustannuksilla. Toisin sanojen on epärehellisiä ja huijareitä, jotka laskevat itsensä rehellisen ja ahkeran suomalaisin maineisiä riveihiin. Ihmiset kun säästävät sanojaan, samalla heidän on yhtä vaikea unohtaa toisten erheitä. Jos pidämme vapaana yhteyden lijat ihmissuhteessa muihin, silloin on huomattavasti helpompi tila jää anteeksi pyyntelun aiheuttamastanne harmista toiselle.
Minulle meni pitkä aika ennen kuin tajusin sen että, todellinen anteeksipyynnön käytö tässä kielessä on harva varsinkin miehillä. Aito katomus on legenda, joka on kauas unohdettu. Seuraus on tuhoisa, jonka saatta myrskyisena yönä iskeä perheeseen kuin paha painajainen ja hajottaa lapsiltaan pesän ja evätä heiltä äidin ja isän hellä rakkautta. Sen sijaan kuulu lause että, "Suomalainen on saanut vapaa kasvatuksen"! Ulkopuoliselle jää usein sellainen makuu suuhun että olet täysin riipumaton muilta. Se viestittää että sinun ei tarvitse kenenkään kanssa mennää käsi kädesäs vaan rakennat oma tietä, joka saatta mennä erämaan läpi. Pienen maahan en tietä kuinka paljon mahtuu niin paljon teitä? Ja kun jonaina päivänä niitä teitä on liika ja jolloin kustannuksiltaan käyvät kalliksi maksettavaksi. Tai ehkäpä jonaina talvisena päivänä päätyvät siihen päätöksen että olisi järkevä jakaa tilaa sydämessään toisen kanssa.
Jos jonaina päivänä toteat että suomalaisilla on vaikeita luonteita et vältämättä ole väärässä tai luulet olevasi masentunut. Jos myönnät että asia on näin se ei tarkoitta olet heikko tai olet pettänyt kansan identiteetin, vaan inhimmillisuuden kannalta se on mahdollista ja olet samalla tasolla kuin muut ihmiset, etkä enää korkeampi. Totuus kävelee askel edellä sinua paljasjalkaisena ja pysyy paljana kaikille nähtäväksi ja täällä maapallon pohjoisessa ei voi niin paljasjalkainen olla kovin monta kuukautta kun talvipakkasesta jäätyy.

keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Parhaat 2006 valokuvat

Vuoden 2006 parhaat valokuvat, ainakin joidenkuiden mielestä.
Valokuvia maailmasta, samasta planeetasta missä minä ja sinä elämme.
Säälimättömyys, sota, verilöyly, köyhyys, luonnon suuttumus jne. jatkuu ja jatkuu. Sitäkö tullut meidän aikanamme taidetta? Katso itse Time sivuilta, sillä en uskaltanut laitta tänne esille pahimmaan niistä.

sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Hämmentävä Kertomus Historian

On monta syytä miksi minua kiinnostaa saada tietoa Suomen historiasta. Historiasta tarkoitan tosi tapahtumia, jotka ovat ajaneet tätä maata tähän tilaan, jossa minä ja sinä olemme. Merkittävä syy siihen on se että olen tämän maan asukas ja minun on parasta tietää menneisyydesta.
Sunnuntai 26.11.06 klo 17.15 ktsoin juttua yle2:lta nimellä kansakunnan käännekohta! Mitä mieltä olenko siitä, vai? Hämmennys ja väärennys Suomen historian. Ennennäkemätöntä valhetaito ja koko juttu ihan masentava painajainen. Luokaltaan väärä keksintö ehdottomasti ykkönen. Varsin kun niin monta näyttelijä näytteli taitavasti rooliaan vääristämään tätä historiaa.
Ehkä se oli vaan yksi syy ilmaista venäjälaisvihaliemisyyttä, jonka yle oli järjestänyt. Ja tällä showilla herättää suomalaisessa viha ja kateutta. Muutama poimittu ajatus sitä dokumentistä: Punainen armeja valloitti Suomea hetkessä, ministereille jaettiin itsemurha lääketabletia, Mannerheim pakeni ja haki pakolaista turvapaikka Ruotsista, ryssä vei kaiken, Ryssä juoppot kolkhozissa hallitsivat, suomalaiset kommunistit toimivat petturimaiseksi isänmaata kohtaan ja kävivät kostosotaa suomalaisia vastaan! Ohjelma oli tehnyt minusta todella vihaiseksi ja monen päivän aikana kävin kiivaita keskusteluja suomalaisystävieni kanssa.
Viime sunnuntaina samaan aikaan tuli vielä sekavampi juttu taas YLE2:sta jostan 60-luvulla nuorten mellakasta samasta ohjelman tekijästä. Sekin oli ihan oma keksimä juttu.
Kieltämättä usein ihmisille on vaikea myöntää tappoi, jonka isänmaa on kärsityn siitä joskus hostoriassa. Mutta juttu ei jää siihen vaan käydään toisten kimpuun sanallisesti nyt vaikka jälkikäteen.
Ja tänään samaan aikaan näin samaan naaman samasta kanavasta ,siis en edes halunut tietää mistä puhutaan, kun kertakaikkinen on vain valhetta ja juorua.
Kun muutenkin ei juuri näytetään mitään hyödyllistä Suomen hisotriasta yle tv:ssa. Ja ylipäätän Suomessa tv- ohjelmat ovat ihan surkeita yleistietojen jakamisen kannalta. Siis niillä ei ole minkäänlaista sija opettamisen roolissa. Sitten lpuujen lopuksi kun tule se on tällainen hemmentävä. Ehdotan tämän ohjelman tekijäille/tekijälle jäädä työttömäksi jos kerran osaminen ulottu tähän saakka eikä muuta osa tehdä. Kokemuksesta voin sanoa että työttömänä saa jällen aivot aktivoimaan ja lopulla saa otain hyödyllistä aikaan.

torstaina, joulukuuta 07, 2006

Kelpaako kohteliaisuus naisille?

Minä en puhu säästä enkä linnan juhlasta. Kun ensimäiselle en voi mitään ja taas toinen ei mitenkään kuulu minulle. Minä puhun nimittäin siitä, mihin ihan perus ja tavallisella kansalaisella varaa siihen, toki vielä toisen asteen kansalaisella!
Tänä illalla iltalenkillään matkalle kotiin päin näin jotain todella kiinnostava, joka näky harvoin tällä maailman saarella. Noin parin sadan metrin edellä minua kävelivät tyttö ja poika rinnakain. Erittätin harvinainen ja poikeava piirre tässä parissa heräti huomiota. Tyttö ihan rennosti kädet tyhjää käveli ja poika kantoi vaaleanpunaisen iso matkalaukun oikealla olkapäällään ja toisen saman kokoisen laukun vasemalla olkapäällään. Uskokaa että minulla oikeasti ei ole mitään suomalaisia miehiä vastaan mutta vahvasti epäilin että että kysymys olisi suomalaisesta miehesta! Kun sain heidät kiinni selvisi että he puhuivat englantia, poika oli tumma ja tyttö ilmeisesti suomalainen.
Siis miehen roolissa en voi käsittää miten sallisin että seurassani olisi nainen ja ihan noin kylmästi antaisin hänen kantaa tavaroita tai kärsiä vastaavissa tilanteissa?
On oikein huvittava ja outoa katsoa suomalaisia nuoria, tyttöystävä kantaa raskaat muovikassi ostokset ja vielä laukua myös sitten poika vierässän kädet taskussa vaan ihan tyytyväisena reipasti kävelee!
Siinä alussa kun tulin Suomeen aika usein tapahtui että matkalle kotiin kun bussipysäkille jäin pois ja huomasin joku iäkän naisen, joka kantaa raskaita tavaroita säälin heitä. Ja itse asiassa kerran tarjoisin apua yhdelle vanhalle naiselle mutta hän kieltäytyi ja sen jälkeen en koskaan toista yrittänytkään
Nykyään myös bussissa kun itse on istunut mukavalla penkillä ja siellä on monta naista, joille ei ole istumapaikka en voi muuta kuin pitää katsetta pois tilanteesta ja sisäisesti kärsin omatunnon vaivaa. Tottakai aina annan omanpaikani iäkäille ihmisille ja he aina ovat ottaneet vastaan, kiittäen.
Nuoremmat naiset usein erittäin yrkästi kieltävät ottamasta vastaan apua mutta siis edelleenkin tarjoutun auttamaan jos on vaikea tilanne. Viimeksi Ihan tuoren muakavan kokemukseni oli kymmenen päivä sitten kun työmatkalla huomasin nuoren äitin, joka raahasi tosi hankalasti lastenvaunun kerrostalon ulkooven portaista ylös. Saisiko auttaa? minä kysyin. mieluimmin. hän vastasi. Siis olin tosi innoissaan, laskin reppua maahan ja tartuin alta varovaisesti vaunua. Täytyy myöntää että koko päivän oli tosi mukava fiilis saamastani tilaisuutta autta toista.
Lopuksi neuvo miehille: Olkaa ihmiseksi ja huomaavaisia naisia kohtaan, sillä tasa-arvo tarkoittaa jotain muuta.

maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Minne häviävät huomiot

Tässä kulttuurisa aikuisia ei ymmärretään oikealla tavalla. Jää huomiotta ihmisessa puolia, jotka ovat mukanaan syntyessään ja eivät poistu minnekään kasvattaessaan aikuiseksi, vaan muuttavat muotoaan. Se on huomio, välittäminen ja riippuvaisuuden kohtia. Avuton vauva on riippuvainen äidin ruokimisesta, huolenpidosta ja hellyydestä.
Jos aikuisessa havaitaan huomion kaipausta toisilta, niin usein sitä pidetään vastenmielistä. Hyvänen aika et ole enää imevä vauva, mitä nyt sinua vaivaa, menee tiehesi!?
Mielestäni lapsilla ylipäätään Suomi on kuin paratiisi epätäydillisessä maailmassa. Lasta kohdellaan hienosti ja hellävaraisesti. Lasta ymmärretään. Äiti puhuu lapsen kanssa ääneen selvää Suomen kieltä. Vanhemmat ja erityisesti äiti kuunntele lastaan ja vastataan heidän kysymyksiin kärsivällisesti.
Yhteiskunnassa yleisöllä tasolla sinusta välitetään lähes kahdenkymmenen ikärajan saakka. Ennen kun täytät kahdenkymmenenneljän sinun on oltava täysiaikuinen ja itsenäinen, mitä tarkoitetaan totaalinen riippuumaton toisista. Sitä eteenpäin niin itsenäinen että jopa kerran vuodessa tapaaminen saatta tuntua rasittavalta.
Kummallinen käänne kansan luonteessa. Jokainen kampailee oman sisäisten tunteiden kanssa ja pelko siitä jotten paljasta. Jos joku ilmentää jotain tunne kivuista sitten hänet pidetään heikona ja saatta entistä enemmän jäädä yksinäseksi. Toinen pelonaihe on se että jos toiselta saa henkistä tukea seuraavaksi jään hänelle velkaa vastapalvelua.
Muistan joskus joku Suomalainen tyttö kertoi minulle "sisäisesta vauvasta". Juuri se puoli jokaisessa ihmisessa on, jonka ei tyydyttää rahaa eikä työpaikkaa vaan muilta ihmisilta ymmärrystä ja aito kiinnostuksen osoittamista.