tiistaina, huhtikuuta 04, 2006

Äärimäisyys

Mitä enemmään siirry rajojen äärimäisyyden, sitä enemmän vaara pudota kokonaan kehästä pois lisäntyy. Missä menevät jokaisen ihmisen henkilökohtainen reviirin rajat? Kuinka laaja se on? Pitääkö jokaisen ihmisen ulkopuolinen tahto määrätä hänelle sen laajudet ja sisältöä? Tai milloin tämä reviiri on uhassa?
Aasian maissa se mitä on kaikista eniten ärsyttävä on se että toisille totaalisesti kuulu mitä ikinä sinä teet omassa elämässäsi! Mitä syöt? Miten syöt? Miksi näin olet pukeutunut? Miksi tällä tavoin kävelet? Miksi näin ja noin toimit? Ja sinulla ei saisi olla toinen uskontoa kun mitä on tarjottava.
Muistan kun olin toisessa aasian maassa ja jouduin usein pitkiä matkoja matkustaa bussilla? Tuntematon kaveri, joka istui sinun viereen varsin jos olisi vähän sinua iäkkäämpi mies, niin heti alkoi tiedostella sinun kaikista henkilökohtaisista elämän asioistasi. Ja vasta sen jälkeen pommitti sinua moittimalla ja käskemällä tekemään toisella tavalla." Miten niin aikuinen mies ei ole naimisissa, et pärjää naista vai oletko sinäkin kommunisti?" kommentti, mikä usein sain kuulla. Sitten olin tottunut aina antaa harhaan jothavia vastauksia niille ihmisille, jotta pääsisin helpolla eroon. Ja joskus näytäyttyä vähäpuheisenä että he pitivät minut hölmönä tai sellaisena, jolla ajatukset on lomalla?
Suomeen kun tullaan, alussa ollaan tosi tyytyväisiä kansan hiljaisuudesta. Heti kun ensimäinen syksy saapuu ja pimeus on maan ylivertainen kuningas, vasta silloin ulkomaalaiselta ikään kuin elämän aarre hukassa ja kaipaa todellakin ihmisten seuraa. Sitten kun hoksaa sen että ei edes vielä tietää keiden naapurissa asuu. Jopa häneltä tuntuu välillä että, olenko sokeiden kaupunkien viimeinen silminnäkijä!?

Oli eräs asiaa, mitä huomasin lähes ensimäisenä suomalaisista, joka teki merkittävän vaikutuksen kun samalla herätti todellista kiinnostusta minussa tätä kansaa kohtaan. Nimittäin oli kiinnostava sivusta seurata tyttöystävän keskustelut ja seurustelu oman vanhempiensa kanssa. Hänen vanhemmat eivät antaneet minkäänlaista mielipiteea hänen asioistaan ennen kun olisivat kuulleet hänen omaa mielipiteensä. He oikeasti kunnioittivat tyttären eivätkä tunkeutuneet huolettomasti hänen henkilökohtaisen reviriin.
***Kuinka pitkään vielä jännitän siitä, että mistä aloitan puhua Suomalais kansa toverin kanssa, ennen kuin ajatukset ovat hukkuneet.
Ei sitä, eikä tätä, jotain sillä väliin. Olemme ihmisiä ja tiedoksi ihminen on sosiaalinen. Siellä, missä rajojen äärimäisyydesta voi putoa kehästä pois, toisalta liian keskuksen syvyyden voi upota loppuun.***
Moro

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä julkisesti henkilökohtaisten asioiden reposteleminen on mielenkiintoinen ilmiö idän ja lännen välillä, tai ainakin tiettyjen kulttuurien. Omia henkilökohtaisia kokemuksia myös on. Joillekin itämaalaisten edustajlle tämä on mielestäni jonkinlainen statusjuttu. Ammatti ja siviilisääty ovat puheenaiheissa usein numero 1 ja 2, sillä etsitään heti paikka suhteessa toineen ja tämän toisen vahvuudet ja heikkoudet. Totta, ettei esim. pohjoismaalaisten keskuudessa ole oikeastaan edes tahdikasta laukoa heti kättelyssä moisia kysymyksiä. Jännä kuitenkin huomata, että esim. suomalaisten ja norjalaisten välillä on tässä pieniä eroja. Minua "suomalaisena" saattaa täällä joskus vaivata se, kun keskustellaan esim. vuosittaisista tuloista tai omaisuuden arvosta, vaikkakin noin ihan asioista erikseen keskustellessa. Se pistää jonnekin sinne suomalaisen itsetuntoon tai vertailunpelkoon, kenties..
Usein kuitenkin kysyjästä tunnistaa, mitä taka-ajatuksia tällä on, ja ovatko utelut viattomia vai vertailunhakuisia.

Yksi selkeä ero länsimaalaisilla ja itämaalaisilla on, ihan tutkitustikin, ja tämä on individualismi versus kollektiivinen vastuuntunto. Mainitsemasi ilmiö heijastaa mielestäni jokseenkin tätä eroa. Tällainen vertailuhakuisuus ja tällaisten ihmisten tietojen käsitteleminen ikään kuin tiedot olisivat yhteistä omaisuutta, ovat tunnusomaista itämaalaisille, joilla on myös vahva tausta ajattelussa, että yhteisön hyvä on myös yksilön hyvä. Esim. yksilön voitoista ja ansioista on iloa ja kunniaa myös yhteisölle. Länsimaalaisille yksilön voitoilla ei ole suurta merkitystä tai arvoa kanssaihmisille, mikä toisinaan heijastuu kyynisyytenä, välinpitämättömyytenä, toisinaan tietysti terveenä yksityisyyttä suojelevana piirteenä.

Minusta kollektivismin ja individualismin eroista, hyödyistä ja haitoista on todella kiinnostava keskustella ja on jännä huomata, että keskustelu on maailman tilanteen takia nousemassa enemmän julkisuuteen. Toivottavasti siitä voisi irrota jotain rakentavaa mustavalkoisen vertailun ja syyttämisen tilalle. Kumpikaan ajattelu ei ole välttämättä toistaan kehittyneempi, etevämpi tai absoluuttisesti toimivampi, mutta molemmissa varmasti toisille jotain annettavaa.
(sori tämä pitkä pohdinta, sait minut vaan vauhtiin tällä merkinnälläsi ;-)

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi mamarumba
Vaauu..kiitos hienosta kirjoituksestasi. Tiedätkö, tämä on just kokreaa laatuista suomen kieltä, mitä sinä käytät.
Aihe on mielestäni syvällinen asiaa ja varmasti tulevaisuudessa palaan saman tähän.
Päin vastoin, minä kiitän kun jaksat kirjoittaa kunnolla meille ja ei lainkaan haittaa kun siinä on vähän tekstia.

Anonyymi kirjoitti...

Voi kuule, suomenkielen taidostani ainakin lukion äidinkielen opettaja löysi paljon virheitä, ja osasi jopa laittaa semikulttuurisen taustani piikkiin.
Totta tosin se, että osaan kirjoittaa asioista joskus tarpeettoman vaikeasti. Mutta kiitos että saan kommentoida, ja sano ihmeessä, jos juttu menee yli hilseen! (menee joskus itseltänikin omat jutut :)

Korjaus muuten edellisen merkintäni logiikkaan: tarkoitin itämaiselle ajattelulle olevan tunnusomaista sekä ajattelu "yhteinen hyvä on yksilön hyvä" ETTÄ "yksilön hyvä on yhteisön hyvä" (joskin ensimmäinen ehkä vahvempana), kun taas länsimaalaisilla helpostu korostuu enemmän yksilön hyvä, yhteisöllisyydestä riippumatta. Ja tällä (huom!) pelkistyksellä en viittaa poliittisesti vaikuttavaan ajatteluun (kuten kommunismi vs. demokratia) vaan noin mentaliteettiin ihmisten vuorovaikutuksessa yleensä.

Onnitteluni muuten suomalaisuuden virallistumisesta! Kiva, että voit tuoda uutta ulottuvuutta suomenkansalaisuuteen juuri sellaisena kuin olet!

Anonyymi kirjoitti...

Good design!
[url=http://aachvvwv.com/omgw/uloy.html]My homepage[/url] | [url=http://rkxpivyt.com/oetk/uejv.html]Cool site[/url]

Anonyymi kirjoitti...

Thank you!
My homepage | Please visit

Anonyymi kirjoitti...

Well done!
http://aachvvwv.com/omgw/uloy.html | http://yhohxgun.com/xvuw/zhrn.html