torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Oma-aloitteisuus

Kun kaltaiseni ulkomaalainen ei uskalla alkaa puhua suomalaiselle, julkisessa paikassa syy on lopujen lopuksi yksinkertainen. a)pelkää siitä jottei pelästyttää toista osapuolta niin paljon että kaveri kutsuu hätäapuun apikalle b)pelko siitä että, häntä pidetään vanha-aikaisena ja sivistymättömänä, yksinkertainen tai hulluna c)pahimmassa tapauksessa oletetaan että yrität iskeä
Bussilla kävin kaupunginosassa, johon pääse vain yhdellä bussilla. Tultuani takaisin jonkun matkan päästä kävelin bussipysäkkiin, joka sijaitse kauppakeskuksen vieressa. Pysäkiltä ei löytynyt aikataulua ja vieressä seisoi keski-ikäinen nainen. Katsoin häneen ja hän käänsi saman tie 90 astetta katseensa pois minusta. Kuitenkin kysyin tietääkö rouva milloin bussi tulee? Loukaantuneena murisi jotakin, josta en saanut yhtään selvää, paitsi se että viesti oli selvää. Toivottomana etsin repusta aikataulukirjaan. Bingo, vihdoinkin kerran oikeaan aikaan minulta löytyi aikataulukirjaa. Aikataulun mukaan seuraava bussi oli tulossa 25 minuutin päästä! Vaikka rouva ei yhtään viihtynyt minun seurassani (toki paikalle esiintyi toinen rouva, myös), mutta kuitenkin sanoin ääneen että bussi tulee 25 minuutin päästä ja sitten kävelin toisen pysäkkiin, josta kulkee ohi neljää bussia. Saman aikaan kun ehdin toiseen pysäkkiin bussi saapui, millä meniin keskustaan ja sieltä toisellä bussilla kotiin. Kotona olin juomassa lämmin teetä kun vasta oli kulunut 20 minuuttia sitä lähtien kun olin puhunut rouvalle. Rouva oli edelleen pysäkillä sateen alla kun minä paha puhelias ulkomaalainen istuin kotona. Joten ainakin vie jonkun aikaa ennen kun uskallan puhua seuraavalla Suomalaiselle vaikka kaupassa vihannes osastolla ja kysyä "Mitä toi on?"

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ole kiltti, äläkä vain oikeasti lakkaa puhumasta alkusuomalaisille! Meille tekee hyvää oppia puhumaan pikkuisen enemmän niin keskenämme kuin muidenkin kanssa! :-)

Anonyymi kirjoitti...

On se vaan niin hankalaa meidän kanssa. Itse aina oikein hämmästelen, että miksi imiset tulee aina juuri minulle puhumaan. Kaupassa vanhat rouvat puhuu. ulkopaikkakuntalaiset kysyy bussireittjä ja reittineuvoja. Ja yksi päivä eräs muslimityttö tuli kysymään että mitä tämä on ja onko tässä sikaa.

aina on hauskaa, että tullaan puhumaan, mutta sitten miettii että onko vaan niin kiltin näköinen, eikä aina jaksaisi olla vain kiltin näköinen.

Puhu vaan kaikille, sinä kun vaikutat rohkealta, harva suomalainen valitettavasti tuskin tulee puhelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Te taidatte asua länsi-Suomessa tai pääkaupunkiseudulla?

Kyllä Suomesta löytyy paikkoja, joissa aivan vieraatkin ihmiset juttelevat vapaasti keskenään. Käykääpä joskus itäisessä Suomessa: Kouvolassa, Lappeenrannassa, Imatralla, Joensuussa tai siellä päin.

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi
Kiitos mielipiteestanne
Rakasanonymous Vaikka kaltaiseni Ulkomaalainen näyttäisikin olevan vilkas, mutta samalla on todella herkkä ja helposti loukkaava ja särkyä. Sen takia huono kokemus panee hänet väkisinkin joksikin aikaa täysin hiljemmaksi.
Tiedätkö emmiItse olen luonteeltani sosiaalinen ja julkisessa paikassa sen sijan että jännitän kaiken aikaa, yritän pysyä rauhallisena ja vaikka joskus silmien alta vilkaista ympärilläni tapahtumat. Joskus joku äiti saatta tarvittaa apua siirtämään lastenvaunun portaita ylös tai jolta iäkkäält pudonnut lattialle keppi, näissä tilanteissa en odottaa kun pyydetään apua vaan tarjoan apua tai saman tie ryhdyn auttamaan. Tai muuten jostain yleisesta asiasta, joka ei suorastaan kohdistuu knenkään eikä kritisoi millään tavalla ketään niin vaihdan vieressä seisoan ihmisen kanssa lyhyesti ajatuksia.
Kaksi viimeistä kertaa ennen kirjoituksessa mainitsemani tapausta, jolloin olen puhunut Suomalaisille ja olivat muuten tosi positiivisia. Yksi oli se että kun poikeuksellisesti ensimäistä kertaa työmatkalle jouduin Ylöjärven seudulle ja palatessaan sieltä pois en ollut yhtään varma miltä puoleltä tietä bussipysäkiltä pääse takaisin Tampereelle. Ja oliko edes oikea paikka missä voisi odotta bussia. Sitten eräs noin 15v poikaa neuvoi minua tosi hienosti. Toinen kertaa Stockmannilla vihannesosastolla pitkään aikaa yritin selvittää mikä hintalappua kuulu oikeanlaiselle sipulilajikeelle. Kun joku naisasiakas ottii kyseisen sipulin, sitten kysyin häneltä mitä tämän nimi on? "ranskalainen sipuli" vastasi minulle, " se on makea ja minä käytän salatissa" lisäksi hän kertoi.

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi Kuusenkerkka
Tervetuloa tänne ja kiitos mielipiteestasi.
Minä asun Tampereella. Mansessa nääs.
Vuonna 2003 kauniina kesäviikolla kävin Lappenrannalla kavereiden kanssa. Yksi kaverini on kotoisin sieltä ja samalla reisulla kävimme Imatralla. Imatra on jäänyt vahvasti mieleen. Imatra on pieni, kultainen ja romanttinen paikka minulle.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Aryan, kivasta blogista! Löysin tämän vähän aikaa sitten, ja nyt olen lukenut kaikki kirjoituksesi.

Olen itse suomalainen, joka asuu ulkomailla, joten minusta on mukava lukea sinun kokemuksiasi ulkomaalaisena Suomessa.

Puhu vaan rohkeasti suomalaisille. Eivät kaikki suomalaiset kuitenkaan ole ahdasmielisiä, joten älä lannistu! ...hyvä kuitenkin, että sinulla on aikataulu mukana, varmuuden vuoksi...
:-)

Maurelita kirjoitti...

Jatka vaan puhumista ; itse Ranskassa asuvana tiedän miltä tuntuu kun ei osaa "tarpeeksi hyvin" paikallisten kieltä ja saa tympeitä vastauksia - jos vastataan ylipäätään.

Rohkea rokan syö ja suomalaiselle puhuu !

Äitini manasi samaa lentokoneessa ; vieressä istui nuori pariskunta jotka eivät edes vilkaiseet äitiä hänen viereensä istuessaan. Loppulennosta äitini kumminkin aloitti keskustelun, ja pariskunta paljastui herttaiseksi ja ystävälliseksi. Ensivaikutelma voi pettää - onneksi.

Hauskaa viikonloppua !

Adoptiomatka kirjoitti...

Olipa mukavaa, että löysin blogisi. Luin heti niin paljon kuin työajalla kehtasin ja loppuun syvennyn illalla... Monet käsittelemistäsi aiheista, mm. suomalaisten suhtautumisesta ulkomaalaisiin, kiinnostavat tulevana adoptioäitinä kovasti.

Mukavaa viikonloppua!

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi
Te Kafkakoski, Elean, Maurelita, varmasti voitte hyvin ymmärtää minun tilanteeni kun olette ulkomaille joutuneet. Kiitos teille siitä että sen sijan että ulkomaan huonoista kokemuksista olisitte tulleet katkeraksi ja kostajaksi, olette pikemminkin erittäin ymmärtäväisiä ja lempeitä puheissanne.

kiitos adoptiomatka, mukava kun löysit minun blogiani. Toivottavasti pystyn ilmaistaa asiat tavalla, joka olisi rakentava ja hyödyllinen. Toivon että saat hienon lapsen kasvattavaksi kun kaikki lapset ovat hienoja ja rakastavia.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, ei ole todellista! Mistä tuollaisia ihmisiä löytyy?! No, hyvä että pääsit kotiisi.
Sitten pitää vielä sanoa että kirjoitat todella hyvää suomea! Keep up the good work! =)

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi haydee
Tervetuloa tänne erän ulkomaalaisen päiväkirja sivulle.
Kiitos kannustuksestasi.
AryAn