maanantaina, marraskuuta 20, 2006

Auringon värit

Epäilemättä ilma ja sää olosuhden vaikutukset jättävät merkittäviä jälkiä ihmisiin. Jos luulemme että täällä aurinkon paiston lyhyt vaihe vain johtaa D-vitamiini puuteksi, käsityksemme ei valaisee asian kaikki puolet. Ei tule unohta tämä seika että täällä ihmiset kuin ei parempaa luontokaan kestää kovin pitkään aurinko paisto jos kausi olisi reilu kaksi kuukautta. Sään seuravukset ovat syvällisia ja ne ilmenevät ihmisten luonteessa ja ajatuksissa. Lyhyt katsaus eri maiden julkinen sivu, saa meidät huomaaman ne vaikutukset. Niissä maissa, joissa aurinko paistaa eniten kuukausia vuodessa ihmiset käyttävät rohkeasti värejä ja ilmaisetvat tunteitaan yhä äänekkäämmin ja eleet ovat osana suhteiden pelissä. Aurinkoisissa maissa ihmiset käyttvät voimakaita väriä talon ulkoseinillä, esimerkiksi valkoinen, punainen, keltainen. Ja afrikan maissa vielä joukkoon mahtuu myös vihreä väri tunnetusti. Ja vielä talojen arkkitehtuurista se että, talot niin eri muotoisia että ulkoapäin kaapavat katseet. Seinät ovat mutkikaita kuin antaisivat taloille lisää vieraanvaraisuuden ja viihdyttävämmäksi. Vaikka ihmiset ovat vaatimattomia mutta ilmaisella rohkeasti itseään arkki elämässään ja tekevät itsestään huomioon kohteeksi.
Suomessa ollaan aika hiljaisemman värin alueella, ehkäpä harma. Usein sanotaan että suomalaiset ovat vaatimattomia. No ok, mutta lisäksi minä ajattelen että ei tarpeeksi ollaan rohkeita näyttäytymään ja kun toinen esiintyy luonteesna mukaan sitten ollaan hänelle katellisia. Liika vaatimattomuus ja sanomattomuus voi antaa toisenlaisen käsityksen myös. Nimittäin helposti voisi päätellä että kuinka itsekäs tuo onkaan. Täälläpäin oikean miehen luonteeseen kuulu hiljaisuus. Oikealla miehellä ei ole kysyttävä, ei erehty, sillä ei sattu eikä valitus kivusta, ei itke, ei tartte apuaa eikä rakastuu vaan häneen rakastutaan.
Kun niisä muukalaisissa heijastuu iloa ja hymy täyttää naaman kuin aurinko paistaa rinnassaan ei se ole merkki siitä että heidän päässä on vika tai eivät tunne häpeää. Kye ei ole hurjasta kansasta eikä siitä että olisivat kevytmielisia. Se on luonne, se on avoimuus ja helposti lähestyttävyys. Yllätykseski sanon että vaikka ollaan vilkaita silti ujoja ja samalla kunnianarvoisia.
Itse asiassa suomalaisessa piile pelottavan voimakas tahtoinen persoonallisuus. Ja joskus se saa aikaan purkauttaa erittäin voimakkaita reaktioita ja seuraus jopa voi olla tuhoisiaa, jätetäään, erotaan tai muuta vastaava ja se tapahdu nopeasti.
Värikkyys ei puutu suomalaisista vaan jäänyt paljastamatta.
Tuolla Suomen ulkopuolella kun ollan tyytymättömiä puhutaan ääneen toisille, sanoin puhutaan mitä on mielessä ja sitten puhtaalta pöydältä jatketaan yhdessä matkaa. Toisin sanojen sisäinen olo heijastuu päältäpäin ja se tulee näkyviin.
Mennän sisään ja suljetaan äärimäisillään verhot kiinni, paitsi että minä en sulje verhot koska ulkona on säkkipimeä ja sisällä ollaan puettu vaateissa. Antakoon toisen nähdä että täällä elämä virtaa. Kuka tietää ehkäpä jonaina päivänä naapurikin luottaa minun ja opitaan ettei ole syytä pelätä toisia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paras teksti mielestäni tähän asti! Mielenkiintoista pohdintaa. Jännä katsoa meitä suomalaisia ulkopuolisin silmin ja verrata kulttuurieroja.

Rita A kirjoitti...

Pidin sinun tekstistäsi. Tunnen paljon suomalaisia ja ulkomaalaisia, ja olen kuullut usein mitä suomalaiset ajattelevat ulkomaalaisista ja mitä ulkomaalaiset ajattelevat suomalaisista ja Suomesta. Tämä on hyvä aihe käsiteltäväksi blogeissa.

Rakastan värejä. Laitoin eilen blogiin värejä ja ylellisyystuotteita. Heti tuli yksi ihminen kommentoimaan että "blogisi alkaa olla kaupallinen,,, Yritätkö viestiä että sinulla on rahaa?"

Ach Khoda!!! Yritä tässä nyt sitten piristää Suomen marraskuuta! Hah hah. ;D

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi jukkis
Kiitos kommentista. Sitten yritän jatkuvati kirjoittaa hyviä juttuja. Jos sinulla on blogi olisi kiva nähdä sen?

Moro r i t a
Kiitos sinulle kannustavista sanoista. Värit on luotu sitä varten että näkemämme maailma ei olisi niin yksivärinen ja tylsää vaan ne ovat sitä varten että niillä piristämme itseämme.