torstaina, maaliskuuta 23, 2006

Onko Niin?

Onko niin että ulkomaalainen ei osa tehdä työtä? Puhuuko surkea suomea? Vai onko
lopujen lopuksi hän on laiska? Vai hänen ei voi luottaa?
Jos on niin, mistä on saatu nuo käsitykset? Onko oikeasti käsitykset perustuvat todellisin kokemuksiin? Vai halutaan uskoa niin?
Jos hän ei olekaan yhtä hyvää kuin Sinä, eikö ainakin hän saisi olla toisella sijalla?
Suomessa kun työtä ei tarjotaan ulkomaalaisille persuteluna työnantajat vetoavat .muun muassa monta asiaan:
-kaveri ei ole hankkinut ammattin Suomessa
-ammattitaito on puutteellinen, osaamista ei ole Suomen yleisstandardin mukainen
-Suomen kielen taito on nolla
Alkuun, pari tai kolme ensimäistä vuotta asuttuaan Suomessa Ulkomaalaisen on pakko tyytyä näihin keksittyihin perusteluihin, mitä selitellaan. Koska sillä ei ole muita vaihtoehtoja. Todellinen kaaos ja hemmennys valloittaa hänen koko elämäänsa vasta silloin kun on valmistunut Suomessa ja jopa korkeakoulun oppinnot on suoritettu suomeksi, Suomen kielessa koulussa samassa luokassa kun suomalaiset koulutoverit, mutta tilanne työnsaamisen on yhtä
toivoton kun ennen.
Joka puolella vain nuhtelua ja moittimista suomen kielen taidosta. Ja käsketään parantamaan sitä taitoa, "mistä tietää, ehkäpä se muuttaa tilannetta sinun kohdallasi". Sinisilmäisyydella myös on oman rajansa.
Miltä tuntuu kun tiedät että pitkään aikaa sinua on vain huijattu valelupauksilla ja lopuksi joudut petetyksi?
Eikö olekaan hyvää syy ulkomaalaisen kohdalla aina vedota kielen taitoihin, kun todellinen syy on se että "ei kiitos", sillä sipulia?
Yksi Lontoolainen kaveri sanoi että täällä ammattikorkeakoulun opettaijen englannin kielen tekstia kun luen minua oikein naurettaa heidän niin puuttelisen kieli taitoa!
ulkomaalainen nyt:
-ammattia saanut Suomessa
-Suomen kielellä opiskellut,(ei täydellinen kielen taitoa mutta eipä niin huonoakaan)
-tuntee Suomalaisen kulttuurin erittäin hyvin, niin hyvin että tietää ei kannata koskaan työpaikalla moittia mitään suomalaisista
-on kohtelias muita kohtaan, sivellinen kielen käyttöä
Työnantaja:
"kiitämme mielenkiinnostasi yllämainittua tehtävää kohtaan. Olemme nyt täyttäneet tehtävän, mutta valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun".

Ulkomaalainen:
No, ilmoittaka toinen kertaa kun kohdistuu...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On se vaan julmaa. Me ollaan kavereitten kanssa valiteltu, kun ei saa kesätöitä mistään, kun ensin oli liian nuori ja nyt kun on tarpeeksi vanha, ei saa töitä kun ei ole kokemusta.

Mutta sentään me tiedämme, että kun opiskeluja on takana enemmän niin se työpaikkakin joskus saadaan.

On se myönnettävä, ettei ulkomaalaisella suomessa ole helppoa. Varmaan varsinkaan jos on tullut muualta kuin euroopasta tai amerikasta. Teillä nyt ainakin on niin hyvä kielitaito kuin olla voi ja kyllä sitä nyt huonompaakin kieltä ymmärtää. Eipäs me suomalaisetkaan niin loistavaa kieltä puhuta.

Anonyymi kirjoitti...

Harmittavaa todellisuutta, kerta kaikkiaan! Toinen tarina syntyy varmasti kun puhutaan ulkomaalaisen asemasta työpaikalla. Siis sitten kun töitä on joskus saatu..
Mutta miten ko asiaa voisi muuttaa? Siihen en tiedä varmaa vastausta, mutta periksi ei kannata antaa. Ps. Tämä blogisi ei olisi hullumpi teksti esim aamulehden yleisön osastolle.

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi
Työkokemus on tärkeä asiaa, jonka työnantajat vaativat työntekijältä. Toivottavasti emmi saat mahdollisuuden hankia työkokemuksia ennen kuin on liian myöhästä. Uskon että 18v:lle on paras ikä, johon voi ihan hyvin tarjotaa työtä.

Kiitos paljon suomalainen ulkomailla.
Se on totta mitä myös sanoit "ulkomaalaisen asemasta työpaikalla. Se on vasta seuraava haaste ulkomaalaiselle kun joutuu niin sanottu "ei toivottua tilanteeseen" yöpaikalla.
Tiedätkö, päivittäin kohtaamme karkeita totuuksia elämässämme, jotka ovat todella epämielyttäviä, mutta joka tilanteessa on pidettävä pää pystyssä.