torstaina, helmikuuta 16, 2006

Ei Suomea!

Miten niin ei!?

Mitä tämä kieli oikein on? eihän tällä kielellä ole minkäänlaista arvoa missään maailma muuten kun tässä pienessä maassa? Ajattelehän, sinun täytyy yötä päivä nähdä vaivaa ja opiskella kun opit vaikka vähän tätä kieltä ja lopujen lopuksi sitä puhuvat vain viisi miljoona! Ja lisäksi kun puhut tätä kieltä ihmisten kanssa niin itse suomalaiset eivät yhtään arvosta sinua ja oikeastaan he ottaavat sinua vastaan parhaiten vasta kun puhut englantia...
...
Mistä oikein olet tullut? Mitä ... täällä teet?
Hello, ...excuse me! Probably you do'nt speak finnish!... ja muuuuuuuuuta
Ulkomaalainen kun muuttaa Suomeen ja aikoo oleskella Suomessa lähes kaikki kohtaavat tämän tyypistan tilannetta.
Maahanmuuttaneet, jotka ovat olleet jo vuosia Suomessa, eivätkä ole oppineet paljon mitään suomea ja edelleen käyttävät tulkkia. Tämä porukka on niin turhautunut että sillä ei ole muutta sanottava kun masentavia asioita.

Ja toisalta myös on suomalaisia, jotka kohtelevat sanoin huonosti ulkomaalaisia.
Alussa kun tulin Suomeen, suomen kielen oppiminen oli todella rankka urakka ja se vei kaikki voimat mutta ei ollut mitään mahdotonta oppia.
Kävi niin että samat ihmiset, jotka kirosivat suomen kieltä, myöhemmin jatkuvasti hartaasti tulivat pyytämään lukea ja käänntää heille kirjeen, jonka on saaneet jostan virastosta.
Vuosia sitten erään kerran koulussa kysyin parhalta ysävältäni että olisitko luottanut ja arvostanut minua jos minä puhuisin vain englantia sinun kanssa enkä olisi osanut suomea. Hän oli erittäin hämmästynyt ja vastasi että ei todellakaan pidä paikansa. Nyt kun puhumme suomen kielellä tämä itsestään tuo luottamusta ja arvostan sitä että puhut minun äidin kielellä. Sillä meilla aina oli todella kiinnostavia keskusteluja.
On kaveri, joka on samasta maasta kun minä, meillä on yhteinen äidin kieli ja kiinnostava os se että me aina kirjoitamme toisellemme suomeksi.
...Koulun ja työn oheella on myös meneillä yksityinen suomen kielen opetus, jonka tarkoituksena se että parantaa kirjallista taitoa...

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

vaatii kyllä varmasti sisua opetella suomea. Olympia-kisoja katsoessani sanoin veljelleni (liittyen johonkin kanadalaiseen) että vähän ois siistiä jois ois syntynyt maassa, jossa vois oppia äidinkielenä kaksi maailman kieltä, englannin ja ranskan. Veljeni sanoi, että sähän osaat suomea, se on vaikee kieli ja sen lisäksi englantia, ruotsia ja ranskaa, jotka on helpompi oppia, olisit onnellinen. niin kai onhan se suomi kaunis kieli, mietinpä vaikka sanoja pumpuli ja kaalimaa ja hiljaisuus,,, ihanaa.

Ulkomaalainen kirjoitti...

Moi Emmi
Kiitos mielipiteestasi. Minun ystäväpiirissa oli yksi tyttö Kanadasta. Hän ei osanut yhtään puhua ranskaa! Tiedätkö, ennen kun tulin Suomeen kartasta katsoin että Suomen naapuri maat ovat Venäjä ja Rotsi. Ja ajattelin että ihana kun siellä ona varmma mahdollisuus oppia ja puhua suomea, englantia, venäjä ja ruotsia!!! Ja nyt en osaa muutta kuin huono suomen kieltä:=(
Suomen kieli on vaikea mutta se kannusta minua kun kuulen että jopa pikku suomalaiset lapset puhuvat suomea

Anonyymi kirjoitti...

Nice site!
[url=http://zvevhinv.com/krqz/vlsw.html]My homepage[/url] | [url=http://iokvrmjs.com/cdqi/hizd.html]Cool site[/url]

Anonyymi kirjoitti...

Good design!
My homepage | Please visit

Anonyymi kirjoitti...

Great work!
http://zvevhinv.com/krqz/vlsw.html | http://zvekwdxw.com/fkyz/yqxg.html