keskiviikkona, elokuuta 19, 2009

Miten SaaTyötodistusta

Alusta alkaen blogiin kirjoittamiseen ajatus tuli siitä että kiroittaa mieleenkiinoisia ja myönteisiä juttuja ulomaalaisena suomen maassa. Kuten huomattu aika heikosti tässä tavoitteessa on pysytty. Yhtenä haasteena on se ettei löytyy niin monta myönteistä ajatusta mainittavaksi ulkomaalaisen elämän suhteessa tässä maassa.
Niin monta kertaa tullut vastaan henkilöitä, joita on kohdeltu huonosti ja laittomasti suomalaisen työnantajan taholta. Viimeksi oli tapaus, joka oli tehnyt reilu vuosi työtä ilman mitään sopimusta eikä tietysti saanut oikeuksiaan työntekijänä ja lopuksi oli saanut potkut koska oli pyytänyt saada kirjallista sopimusta ja söönnöllista palkanmaksua. Kaveri oli ihan masentunut tilanteesat kun edes ei saanut työtodistustakaan. En voinutkaan muuta kuin ohjata hänet työsuojelupiiriin.
Oli uutisessa että suomalaisilla on vaikeuksia saada työtodistuksia, no mitä auttaa ne ulkomaalaiset joilla on lisäksi ongelmana on kielimuuri.
"Työtodistuksia karhutaan työsuojelupiirien avulla
Työntekijät joutuvat yhä useammin karhuamaan työtodistuksia työsuojelupiirien kautta. Esimerkiksi Uudenmaan työsuojelupiiri on lähettänyt tänä vuonna työnantajille kirjallisia kehotuksia työtodistuksen antamiseksi viimevuotista tiuhemmalla tahdilla.
Työtodistusta odottavan työntekijän tilanne on usein hankala, sillä ilman todistusta työsuhteen päättymisestä työntekijä ei pääse esimerkiksi työvoimatoimiston asiakkaaksi.
Yhä useampi työntekijä joutuu karhuamaan työdistusta työsuojelupiirin avulla. Uudenmaan työsuojelupiiri on lähettänyt tänä vuonna työnantajille yhteensä noin 420 kirjallista kehotusta antaa työntekijälle työtodistus tai palkkalaskelma tai molemmat.
Määrä näyttäisi olevan kasvussa, sillä koko viime vuonna piiristä lähti vastaavista asioista yhteensä 600 kehotusta. Keski-Suomen työsuojelupiiristä kerrotaan puolestaan, että ihmiset ottavat selvästi aiempaa useammmin yhteyttä saamatta jääneen työtodistuksen vuoksi..."
Yle uutisoi..


Työsopimuslaki 26.1.2001/55
Työsuojelupiiri "Työsopimuksen tekeminen ja vähimmäissisältö"

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Työsopimus on tehtävä aina ennen töiden aloittamista. Jos työnantaja ei tee työsopimusta työntekijän kanssa, on aiheellista epäillä työnantajan teettävän ns. pimeätä työtä josta ei suoriteta veroja tai muitakaan maksuja.

Työsopimus on myös tehtävä kirjallisesti ja siitä on molemmille tehtävä omat kappaleensa.

Mitä taas tulee työtodistusten saamiseen, työtodistus kannattaa pyytää heti samantien. Myöhemmin vaika työnantajalla on velvollisuus työtodistus toimittaa, voi asiassa olla viivettä, sillä työpaikoilla tehdään yleensä töitä eikä kirjoitella työtodistuksia.

Aiemmista työsuhteista, jos on ollut vuosia töissä, jää palkkatiedoista merkintä eläkeyhtiöille. Internetistä on mahdollista oma työeläke käydä hakemassa, josta näkyvät kaikki työsuhteet joista on eläkettä kertynyt. Toki tiedot ovat aina vuoden myöhässä eli vuonna 2009 pääsee näkemään vuoden 2008 ja sitä aiempien vuosien tiedot.