maanantaina, kesäkuuta 05, 2006

Antaminen/auttaminen

Nuoresta asti olin kuullut että länsimaissa ihmiset ovat kylmiä ja usein välinpitämättömiä toisia kohtaan. Ja jos kadulla joku kaatuu ja kuolee niin ei kukaan edes pysähty tehdä hyväksi jotakin. No,tuskin pidä paikansa kaikkia, mitä puhuttiin länsimaalaisista tämän kaltaisista väitteita tai ainakin en niin julmaa ihmisten kohtelua ole itse nähnyt Suomessa. Minun mielestä on hyvää kun suomalaiset eivät sekannu toisten asioihin julkisessa. Toisalta Suomessa usein käy niin että tilanteessa, jolloin todella pidä tarjouttua auttamaan niin jätetään tekemättä. Tänä kevänä olen nähnyt ainakin kahta tapausta, joissa suomalainen pysähtynyt auttamaan ulkomaalaisia kartta kädessä. Kerran oli Hämeenkadulla kun kauas näin kuusi miesta ja naista, jotka yrittivät ottaa selvää kartasta. Porukka puhui ranskaa ja kaksi noin yli kolmekymppista naista käveli heitä ohi ja sitten äkkiä tytöt pysähtyivät ja tosi nopeasti puhuivat jatain keskenään ja saman tie palasivat takaisin kohteliasti lähestyivät porukkaan auttamaan. Minusta tuntui tosi mukavalta nähdä tätä. Epäilemättä moni on kokenut tapauksen, jolloin on ollut hänestä apua toisille ja voi kuvitella heti sen jälkeen kuinka erinomainen olo ja fiilis on ollut. Näissä tapauksissa aina palaa mieleeni arvokkaan Jeesuksen sanat "...Onnellisempaa on antaa kuin saada" Apostolien teot 20:35. Tosiaankin totta.
Viime viikolla tunsin tämän mukavan olon kun kaupungissa huomasin tytön, jolla oli kartta kädessä ja vaan pyöri paikallaan ja tuskastuneena katsoi ympäilleen. Lähestyin häneen englanniksi kohteliasti tarjosin apua. Aksentista kävi ilmi että on suomalainen ja sitten puhuttiin suomea. Oli kiva kun sain autettua yhtä ihmistä vaikka oikeastaan tilanne ei vaatinut minusta muuta kuin vähän puhumista ystävällisesti. Ilo oli siinä kun tyttö oli lähtiessään tyytyväinen.
Ihailen Mei Schulz tekoa kun keskellä liikenteessä hyppää kyydistä ja auttaa toisia.
" Pysähdyin ja kiiruhdin nostelemaan kärryn osia pois toiselta kaistalta kunnes kuski ehti tulla poimimaan loput. Onneksi säilyivät ehjinä. Kuski kiitteli avusta, mutta ei tehnyt suurempaa silmäkontaktia." Lueppa itte koko jutun Tööt!